BEDANKT

Door jullie inzet en donaties hebben wij succesvol een crowdfunding campagne gedraaid. Met de opbrengsten van de campagne gaan we de Herman Broodbus weer in eren herstellen.

Wil je de ontwikkelingen aan de Herman Broodbus niet missen?
Zorg er dan voor dat je ons volgt op social media. Mocht je willen terug halen waar dit hele project nou weer over ging? Scroll dan naar beneden.

OVER HET PROJECT

DE HERMAN BROODBUS

De Arnhemse stadsbus werd in 1990 door Herman Brood beschilderd. Dit werd gedaan om het openbaar vervoer in Arnhem te stimuleren. De stadsbus en daarmee ook Herman Brood, raakte erg in opspraak. Sommige mensen wilden niet meer door de bus vervoerd worden en chauffeurs wilden er zelfs niet meer in rijden. “Het geld had anders besteed kunnen worden,” vond men.

De stadsbus werd uit de route gehaald en heeft lang stil gestaan op een braakliggend terrein in Arnhem. Toegetakeld door weersinvloeden en vandalisme bleef er weinig meer van over.

Bijna dertig jaar later besloot Stichting Hubert de bus op te knappen en weer in ere te herstellen. Gelukkig is de bus als kunstwerk, op de steunkleur na, relatief goed bewaard gebleven.

Het kunstwerk behoort tot een van Broods grootst overgebleven kunstwerken en met zijn functie als stadsbus is dit een erg bijzonder exemplaar dat we niet verder willen laten aftakelen!

Herman brood bus detail voorkant
In de Herman Brood bus

ONS DOEL

Het uiteindelijke doel van de campagne is om de beschildering en de motor te restaureren. Zo kun je niet alleen genieten van dit unieke kunstwerk bij Stichting Hubert maar ook bij een evenement bij jou in de buurt.

Naast de ophef die de Herman Broodbus teweeg heeft gebracht, opende het de nog steeds relevante discussie over de vraag naar wat kunst is en de waarde daarvan.  Tot op de dag van vandaag blijft dit een actueel thema. Stichting Hubert, de initiatiefnemer van dit project, stelt zichzelf ten doel om dit thema continu invulling te geven.

De Herman Broodbus zal dan ook als ontmoetingsplaats fungeren om het gesprek over kunst voort te blijven zetten en de waarde daarvan voor de maatschappij continu zichtbaar te maken.

HET PROCES

De eerste fase, het opknappen van het interieur en de carrosserie is inmiddels voltooid. Voor de echte liefhebber is er een kort fotoverslag van een aantal van de reeds voltooide werkzaamheden. Klik daarvoor op onderstaande download button. 

Voor een compleet herstel van de Herman Broodbus moeten er nog 2 dingen gebeuren. Als eerste is dat de beschildering

De erkende restaurator Lydia Beerkens, gespecialiseerd in hedendaagse en moderne beeldende kunst (buitensculpturen, o.a. voor Kröller Müller en Stedelijk Museum Amsterdam) hebben we gevraagd voor de restauratiewerkzaamheden (de beschildering). Meer lezen? Download hier het onderzoeksrapport van Lydia Beerkens

Het tweede punt is techniek. Samen met een monteur, gespecialiseerd in dit type voertuig, hebben we gekeken naar een realistische planning om dit unieke werk van Herman Brood weer rijdend te krijgen.